De Europese Centrale Bank heeft Griekse banken verboden nog meer geld te stoppen in Griekse staatsobligaties. Dat verhoogt de druk op de Griekse regering om mee te werken met zijn internationale schuldeisers.
Dat meldde onder meer zakenkrant The Wall Street Journal dinsdagavond, op basis van goed geïnformeerde bronnen.
De positie van de Europese Centrale Bank in de perikelen rond de schuldpositie van Griekenland is delicaat. Aan de ene kant is de ECB één van de drie leden van de ’trojka’. Als eigenaar van een miljarden aan Griekse staatsschuld ziet de ECB samen met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds toe op de uitvoering van het hervormingsprogramma van de Griekse overheid. Die rol heeft ook een politiek aspect: tegen welke condities kan Griekenland al dan niet nieuwe noodsteun krijgen?
Zolang Griekenland geen nieuwe noodsteun krijgt van zijn internationale schuldeisers en niet kan lenen op de kapitaalmarkt, is één van de weinige opties schuldpapier uitgeven dat door Griekse banken wordt gekocht. Maar ook dat is niet onbeperkt mogelijk.
De ECB is als banktoezichthouder namelijk medeverantwoordelijk voor de gezondheid van grote Griekse banken. In die hoedanigheid moet de ECB letten op de risico’s die Griekse banken nemen. Als die zich bijvoorbeeld blijven volladen met Griekse staatsschuld, terwijl het twijfelachtig is of Griekenland schuldverplichtingen nakomt, neemt de kans op problemen bij Griekse banken toe.
Athene kan geen extra geld tappen bij Griekse banken
Dinsdag heeft de ECB volgens onder meer de WSJ instructies gegeven aan Griekse banken om hun blootstelling aan Griekse staatsschuld niet verder te vergroten. Deze maatregel is ook een manier om de druk op te voeren op de regering in Athene om tot een akkoord te komen met zijn internationale schuldeisers.
Bestuurders van de Europese Centrale Bank overleggen woensdag telefonisch verder over de noodsteun voor Griekse banken, stellen bronnen tegenover persbureau Bloomberg.
De beleidsbepalers van de centrale bank bekijken de behoefte aan de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA)-regeling, waarmee de Griekse centrale bank commerciële banken kan steunen. Zonder toegang tot de kapitaalmarkten zijn de Griekse banken voornamelijk aangewezen op 70 miljard euro uit de ELA-pot om gaten in hun balans te dichten. De afgelopen tijd nam de behoefte aan steun toe omdat veel Grieken hun bankrekeningen leeghaalden.
De ECB besloot vorige week maximaal 400 miljard euro opzij te zetten voor steun aan de Griekse banken, minder dan de helft van de 900 miljard euro waar Athene om vroeg. Maandag zei ECB-bestuurder Christian Noyer dat het ELA-bedrag verhoogd kan worden als het geld niet gebruikt wordt door de overheid.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl